Rýchle chudnutie pomocou ketogénnej diéty

Keto diéta, známa tiež ako ketogénna diéta, je v posledných rokoch veľmi populárna a mnoho ľudí zaznamenalo úspech pri rýchlom chudnutí. Rýchle zhadzovanie pomocou ketogénnej diety je dosiahnuteľné hlavne preto, že táto strava obmedzuje prísun sacharidov a nahrádza ich tukmi. Tým sa telo dostane do stavu nazývaného ketóza.

Ketóza je metabolický stav, pri ktorom telo začne spaľovať tuky namiesto cukrov (glukózy) ako primárny zdroj energie. Keďže keto diéta obmedzuje prísun sacharidov na minimum, organizmus nemá inú možnosť a musí začať spaľovať tuky na energiu. To vedie k rýchlemu chudnutiu bez nutnosti drastických obmedzení kalórií alebo intenzívnych cvičení.

 keto-g2c6843504_1280

 Zdroj: Pixabay

Pre efektívne fungovanie ketogenickej diéty je dôležité dodržiavať správny podiel makronutrientov - približne 70-75% kalórií by malo pochádzať z tukov, 20-25% z bielkovín a len 5-10% zo sacharidov. V praxi to znamená konzumovať potraviny bohaté na zdravé tuky, ako sú avokádo, orechy, semienka, maslo alebo kokosový olej. Zdrojom bielkovín by mali byť mäso, ryby a vajcia. Je potrebné obmedziť príjem ovocia a zeleniny bohatej na sacharidy. Vhodnou alternatívou sú už vopred pripravené Keto jedlá Speediet, ktoré si len pohodlne rozmiešate s vodou prípadne mliekom a pohodlne konzumujete. Celú ponuku produktov nájdete na Speediet

Rýchle chudnutie pomocou ketogénnej diety však nie je vhodné pre každého a pred začatím tejto stravy je dôležité konzultovať ju so svojim lekárom alebo odborníkom na výživu. V prípade potreby dokážete využiť aj on-line poradenstvo napr. prostredníctvom formulára tu a s úspešnou redukciou Vám rád poradí náš výživový špecialista. Niektorí ľudia môžu mať problém s toleranciou veľkých množstiev tuku alebo dokonca trpieť zdravotnými problémami, ktoré by ketogénna diéta mohla zhoršiť.

Okrem rýchleho chudnutia prináša keto diéta aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus – napríklad stabilizuje hladinu cukru v krvi či zlepšuje koncentráciu a celkovú duševnú pohodu. Je dôležité si uvedomiť, že úspech pri chudnutí s keto diétou spočíva nielen vo vytrvalosti pri dodržiavaní pravidiel stravy, ale aj v schopnosti nájsť individuálny prístup k tomuto spôsobu života.

 

food-g1687a525c_1280

Zdroj: Pixabay 

Ketogénna výživa a jej zloženie

Ketogénna výživa a jej zloženie sú kľúčovými faktormi, ktoré prispievajú k úspechu keto diéty. Táto diéta sa stala veľmi populárnou medzi ľuďmi, ktorí chcú rýchlo schudnúť bez nutnosti drasticky obmedzovať svoj príjem kalórií. Hlavnou charakteristikou ketogénnej stravy je konzumácia veľkej časti tukov, primerané množstvo bielkovín a minimálne množstvo sacharidov.

Zloženie keto diétne stravy je založené na potravinách bohatých na tuky ako sú avokádo, kokosový olej, maslo alebo ryby ako losos a makrela. Dôležitým prvkom tejto stravy sú aj bielkoviny obsiahnuté v mäse, hydinovej produkcii či vajciach alebo rastlinných zdrojoch ako orechy a semienka. Naopak, sacharidy by mali byť konzumované v minimálnom množstve - ide o nízkokalorické ovocie či zeleninu.

Dôvodom obmedzenia sacharidov pri tejto diétnej metóde je dosiahnutie stavu ketózy - procesu spalovania tukov namiesto glukózy pre energetické potreby tela. Keďže telo nemá dostatok sacharidov, začína využívať nashromáždené tuky a rozkladať ich na ketóny, ktoré potom slúžia ako zdroj energie. Tento stav umožňuje rýchle chudnutie bez pocitu hladu alebo únavy.

Okrem rýchleho chudnutia má keto diéta aj ďalšie pozitívne účinky na zdravie. Priaznivý vplyv sa prejavuje napríklad pri znížení hladiny cukru v krvi a stabilizácii inzulínovej rezistencie, čo je u pacientov s diabetom veľmi dôležité. Mnohé štúdie tiež uvádzajú, že táto diétne metóda môže pomôcť pri liečbe epilepsie u detí a niektorých neurologických poruchách.

 

Príklady úspešných príbehov s rýchlym chudnutím

Príklady úspešných príbehov s rýchlym chudnutím sú čoraz častejšie, a to hlavne vďaka populárnej keto diéte. Tento spôsob stravovania zahŕňa konzumáciu veľkého množstva tukov, stredného množstva bielkovín a minimálneho množstva sacharidov. Cieľom je dostať telo do stavu ketózy, kedy začne spaľovať tuky namiesto cukrov ako primárny zdroj energie.

Jedným zo známych príkladov úspešného chudnutia pomocou keto diéty je herečka Halle Berry, ktorá tento spôsob stravovania dodržiava už viac ako 15 rokov. Vďaka tomuto jedálničku sa jej podarilo schudnúť niekoľko kilogramov a udržať si svoju ideálnu hmotnosť po celý ten čas.

Nie len slávni ľudia sa však rozhodli pre túto metódu chudnutia. Na internete možno nájsť mnohé príbehy bežných ľudí, ktorým sa podarilo schudnúť aj viac ako 20 kilogramov za relatívne krátke obdobie len vďaka upraveniu svojho jedálnička. Samozrejme, každý organizmus je iný a rýchlosť chudnutia závisí od viacerých faktorov, ako sú genetika, vek alebo fyzická aktivita.

Okrem rýchleho chudnutia prinesie keto diéta aj ďalšie pozitívne zmeny. Mnohí ľudia uvádzajú zlepšenie tráviaceho systému, lepšiu koncentráciu a celkovo vyššiu energiu počas dňa. Tieto benefity môžu byť pre niekoho ešte motivujúcejšie než samotné chudnutie.

Keto diéta teda predstavuje efektívny spôsob rýchleho chudnutia pre mnohých jedincov. Úspech taktiež dokazujú príbehy známeho osôb i bežných ľudí, ktorým sa podarilo dosiahnuť vysnívanú postavu a zlepšiť svoje celkové zdravie. Ak aj vy uvažujete o tomto spôsobe stravovania, neváhajte nás kontaktovať  a nechať si pripraviť individuálny plán pre dosiahnutie optimálnych výsledkov.